Recension av utställning

Åse Ulvtorp och Lucie Rääf LESS IS MORE när Åse Ulvtorp och Lucie Rääf intar Galleri Oscar

Mjöhult 230630
Less is more på Galleri Oscar I Mjöhult när två halländska konstnärer gästar galleriet. Vernissage lördagen 1 juli.
Det råder en stämningsfull, tidlös ro och skönhet när Åse Ulvtorp och Lucie Rääf med vana professionella händer skalat bort allt görligt, möjligt och omöjligt i det mysiga galleriet och låter konsten tala och komma till sin rätt.

Att det är roligt att se folk jobba upptäckte redan gamle Albert Engströms Kolingen, men att se dessa två in action för att skapa nya betingelser för utställningen, var en upplevelse.

– Enkla linjer ger utrymme till betraktarens egna reflektioner, förklarar Lucie Rääf som här visar skira naturmålningar i mjuka färgsättningar, skapade i vattenbaserade tekniker bl.a. akryl med pigmentfärger och akvareller, byggda i lager på lager, skikt på skikt.

Målningarna med naturmotiv på papper eller duk, är avskalat rena men fyllda av vibrerande ljus, rytm och dynamik.
Lucie Rääf som debuterade redan som sjuttonåring, är utbildad på konstskolor i Danmark och Sverige. Sedan dess har det runnit vatten inte bara i målningarna utan även under broarna. Som gallerist, kursledare, projektledare, konsult, konstutsmyckare…

Lucies Rääfs organiska formspråk matchar perfekt Åse Ulvtorps utsökta skulpturer, där tradition möter nytänkande i olika tekniker från akrylharts och gjutning till direktskulptering. Stor vikt läggs vid texturen eller patinan som ger karaktär och stärker känslan i de abstrakta eller figurativa skulpturerna.

En tvåårig Diplomautbildning i figurativ skulptur och en konstutbildning på Heatherley School of Fine Arts ligger tryggt i Åses referensbagage. En ettårig bronsgjuteriutbildning i Sydney gav fartränder till karriären. Mångåriga erfarenheter som dekoratör och stylist kommer väl till pass när hon skapar nytt liv i olika utställningsrum. Det är en känsloladdad, befriande ren utställning med många undertoner Lucie Rääf och Åse Ulvtorp bjuder på.

Utställningen på Galleri Oscar med vernissage lördagen 1 juli kl. 13 – 17 pågår t.o.m. 16 juli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »